Timkentest

Beschrijving van de test met de Timken machine
Deze testmachine is door Timken, één van de grootste lagerfabrikanten ter wereld, al enige tientallen jaren geleden ontwikkeld. Het doel van deze machine is om aan de hand van een belastingproef de slijtage vast te stellen bij een toenemende druk van gehard lagermateriaal. Aangezien deze proef zowel droog als in combinatie met elk smeermiddel uitgevoerd kan worden, kan tevens vastgesteld worden wat het smerend vermogen is van het betreffende smeermiddel Een 220 Volt elektromotor drijft d.m.v. een V-snaar een as aan waarop een geharde Timken lagerschaal is gemonteerd. Het ronde wieltje op de foto.In de kleine zwarte staaf (houder) wordt een Timken rollager ingespannen en vervolgens op de as geschoven zodanig dat het rollager op de lagerschaal kan drukken.
De lange zwarte staaf wordt met de stelbout naar boven gericht op de as geschoven en geborgd met een veerborgpen. Aan het uiteinde hiervan wordt d.m.v. een metalenstaaf met haak de draagschotel geplaatst. De afstand van het draaipunt van de korte arm tot het drukpunt van het rollager en van hetzelfde draaipunt tot het punt waar de metalenstaaf met draagschotel wordt ingehaakt is 1 : 30. Derhalve zal elke gewicht geplaatst op de draagschotel resulteren in een drukbelasting van 15 kg van het ingespannen rollager op de lagerschaal. De Timkentest opstelling
 
De beschrijving van de test.
Allereerst wordt vastgesteld bij welke belasting het ronddraaiende lagerschaaltje vast loopt zonder gebruik te maken van een smeermiddel. Dit is een imitatie van de koude start. Bij een belasting van 4 gewichten loopt het lagerschaaltje vast, dit komt overeen met een druk van ca. 60 kg. Bij de volgende test wordt een plastic bakje, gevuld met olie, geplaatst onder het ronddraaiende lagerschaaltje. Het oliepeil in het bakje is zodanig dat het wieltje in de olie draait en hierdoor een oliefilmlaag creëert tussen het lagerschaaltje en het rollager dat op het wieltje drukt.
 
De gewichten worden op de schotel gelegd waardoor de belasting op de rollager hoger wordt.Deze zal op een zeker moment vastlopen als de oliefilmlaag de belasting niet meer aan kan waardoor metaal op metaal contact ontstaat. Het moment van vastlopen is bepalend door de kwaliteit van de gebruikte olie. Hiermee kunnen kwaliteiten van smeermiddelen bepaald worden. Deze Timken test uitslagen zijn dan ook terug te vinden in verschillende product informatie bladen van smeermiddelen. Deze test kan met elk smeerproduct worden uitgevoerd,  bv. vetten, spuitbus smeermiddelen oliën (zoals hierboven omschreven) enz. Het voordeel van een Timken test met uw smeermiddelen is dat u zelf kunt zien wat de kwaliteit is van uw gebruikte smeermiddelen, deze zijn namelijk mede bepalend voor uw onderhoud kosten. 
De meeste leveranciers vertellen u dat u een goed product van hun afneemt, maar met de Timken test kunt u het zelf ervaren. Bij veel bedrijven begrijpt men, nadat ze hun smeermiddelen getest hebben, waarom overmatig slijtage optreed bij verschillende toepassingen. Zo komt met de Timken test ook duidelijk het verschil naar boven van de smerende eigenschap van hydraulisch olie en de zwavel gedoopte olie bij lage en hoge temperaturen. 

 

 
Onderstaande video laat u zien wat de Timkentest is. Als eerste zal de test "droog" worden uitgevoerd, daarna met olie en vervolgens dezelfde olie met Tri Star Lube (TSL) toegevoegd.